Polskie Super Foods, Agata Lewandowska

By lipca 22, 2021 , ,

Superfoods to bardzo popularne w ostatnich latach sformułowanie. Terminem tym określamy wyjątkowo zdrową, nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego, bogatą w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka. Każdy z nas słyszał o jagodach goi, chia, miodzie manuka, camu camu, quinoa, amarantus, maca, lucuma, spirulinie i innych obco brzmiących ale modnych produktach. Zamiast tych wszystkich egzotycznych produktów możemy stosować rodzime, których na co dzień nie doceniamy jak kiszonki, kiełki, miody z pobliskiej pasieki, czy fermentowane produkty mleczne. One także mają swoje supermoce, są zdrowe na jelita, serce, działają przeciwzapalnie i pomagają w odchudzaniu.  O tych cudownych produktach, które są tak blisko nas jest książka Pani Agaty Lewandowskiej POLSKIE SUPER FOODS- PRZEPISY NA CZTERY PORY ROKU.

Autorka, Pani Agata Lewandowska wydają już mnóstwo książek z pomocą wydawnictwa RM i z pewnością jest Wam już dobrze znana.Polskie Super Foods to jej kolejny poradnik z przepisami. Autorka omawia po kolei najbardziej popularne u nas i łatwo dostępne owoce i warzywa słynące ze swoich prozdrowotnych właściwości. Są nimi m.in. : jagody, jabłka, czarny bez, truskawki, śliwki,pigwa, cebula, chrzan, brukselka, ziemniaki, lubczyk, rzeżucha, zboża oraz orzechy.  Odkąd pamiętam, przez całe moje dzieciństwo mama zawsze robiła sok z czarnego bzu do herbaty na zimę. Jest niezastąpiony obok czosnku i miodu przy przeziębieniu. To naturalne antybiotyki. Druga część książki to jak zawsze przepisy, tym razem podzielne na pory roku. 

Dobre bo polskie- niech to hasło kieruje nami podczas zakupów. Wybierajmy produkty od lokalnych dostawców, z zaprzyjaźnionych gospodarstw a jeśli nie możemy to sięgajmy po sezonowe produkty z marketów. Będą dla nas najzdrowsze i najbardziej odpowiednie. Jak zawsze jestem pod ogromnym wrażeniem kreatywności Pani Agaty Lewandowskiej oraz jej umiejętności przekazywania wiedzy w przystępny, naturalny sposób. Bardzo polecam POLSKIE SUPER FOODS- PRZEPISY NA CZTERY PORY ROKU Wydawnictwa RM

ZOBACZ TAKŻE

18 komentarze

  1. Dobrze, że mówi się o polskich super foods. Często wybieramy te egzotyczne a są znacznie droższe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polskie sa tańsze a często nawet bardziej zdrowe niż obce. powinno się jeść to co jest sezonowe

      Usuń
  2. Lubię takie książki, zawsze dają mi motywację do zmiany złych nawyków żywieniowych.

    OdpowiedzUsuń
  3. O ciekawa książka, lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie tematyki, warto pogłębiać swoją wiedzę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pozycja dla mnie, szczególnie ta druga część :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie książki są mile widziane w moim domu. Tą z przyjemnością dołączę do mojej kolekcji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie jest problem bo nie jestem do końca zdyscyplinowana. Ale taka ksiazka może mi pomóc.

    OdpowiedzUsuń
  8. W sumie ja chyba najczęściej warzywa kupuje od polskich dostawców

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie sięgam po takie książki, bo w każdej jest to samo i znam to już na pamięć ;) Kiedyś owszem czytałam takie pozycje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Słyszałam już o tej ksiażkce, sama jednak nie kupuję tego typu poradników.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kojarzę okładkę, jednak tonie jest książka dla mnie. Ale cieszę się, że tobie się spodobała :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zamieszczony komentarz. Jeśli masz blog, na pewno do Ciebie zajrzę.