Kulinarna Viola, Wioletta Wójcik

By lipca 20, 2021 ,

Uwielbiam książki kucharskie oraz wszystkie dotyczące zdrowego żywienia a także te mówiące jak odżywiać się podczas różnych chorób takich jak insulinooporność, hashimoto itp. W ten trend wpisuje się najnowsza książka Wydawnictwa RM- Kulinarna Wiola- z najlepszymi przepisami pani Wioletty Wójcik.
Bardzo lubię gotować. Pierwszym "daniem" którego nauczyłam się w dzieciństwie były naleśniki. Nadal często je robię i uwielbiam. Eksperymentuję w kuchni ale także jestem przywiązana do tradycji. W poprawie mojego kulinarnego warsztatu pomaga mi obecnie książka pani Wioli. Znajdują się w niej tradycyjne przepisy na pyszne chleby zarówno na zakwasie jak i na drożdżach, przepisy na dania główne, z ryb, wegetariańskie, zupy, sałatki, surówki, ciasta i desery. Bardzo zaciekawił mnie prosty przepis na zrazy wołowe i zamierzam go wkrótce wypróbować jak tylko się schłodzi i wróci mi chęć na mięso.
Pod koniec każdego rozdziału znajdują się miejsca na notatki własne. Wszystkie przepisy opatrzona są apetycznymi zdjęciami gotowego dania. Patrząc na nie nabieram jeszcze większej energii do gotowania bo wyglądają pysznie. Zdjęcia nie są instagramowe a takie swojskie domowe, pełne ciepła. Patrząc na nie czuję się tak jakby autorka specjalnie dla mnie przygotowała daną potrawę i talerz z nią podsunęła mi pod nos.
Książkę przeglądała także moja mama, która jest mistrzynią tradycji. Część przepisów pokrywa się z tym jak ona przyrządza daną potrawę a część jest innych więc z pewnością je wypróbuje. Mnie bardzo zainteresowały pasty do chleba jak serek czosnkowy, paprykarz z makreli, dorsza lub tuńczyka. Nigdy nie przepadałam za zupami owocowymi jednak przepis pani Wioli na krem ze śliwek węgierek bardzo mnie zainteresował i zamierzam go wypróbować. Śliwkowy sezon już wkrótce się rozpoczyna :)
Książka Kulinarna Wiola- jest bardzo ładnie wydana a co najważniejsze przepisy są proste, złożone z kilku składników bez udziwnień. Polecamy ją każdej młodej gospodyni ale i wszystkim paniom domu z dłuższym stażem. Z pewnością się przyda.

ZOBACZ TAKŻE

21 komentarze

  1. Rzeczywiście książka ładnie została wydana. Fajnie, że przepisy są proste, pewnie to za sprawą samej autorki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Great post!!! Thanks for sharing. X

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś jestem nie na bieżąco z wydawnictwem RM bo ostatnio zerkałam i jakoś ta pozycja mi umknęła.

    OdpowiedzUsuń
  4. oo ta pasta jajeczno serowo to coś dla mnie :) chętnie przygarnęłabym tą książkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, fajna jest. na pewno wykorzystałabyś znaczną część przepisów a może i wszystkie

      Usuń
    2. Muszę kupić ta książkę

      Usuń
  5. śledzę na FB ową panią:D jej przepisy to sztosik:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię książki z przepisami, ale podczas gotowania i tak je zmieniam i modyfikuje pod swój gust

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchnia,jaką lubię najbardziej: prosta,smaczna i sycąca. Na pewno znalazłabym w tej książce mnóstwo inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  8. Książki kulinarne uwielbiam sobie kupować, zawsze znajdę w nich coś zaskakującego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie dzisiaj miałam zamiar upiec ciasteczka. Niestety nie udało się. A ta książka zecheca.

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę, że ostatnio coraz częściej sięgasz po takie pozycje. Chyba szkolisz swój warsztat :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mnie już minął szał na kupowanie książek kucharskich, choć swego czasu kupowałam ich dużo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zamieszczony komentarz. Jeśli masz blog, na pewno do Ciebie zajrzę.