Zdrowe tłuszcze, jaki olej wybrać?

By kwietnia 13, 2019 , , , ,

W Babskim Kąciku już wiele razy podejmowałam się recenzowania olei. Moja skóra i włosy je kochają. Grunt to znaleźć odpowiedni dla siebie. Jak wiecie nie każda cera lubi to samo a włosy także są różne. Trzeba poznać ich rodzaj i odpowiedzieć na ich potrzeby. Moje wysokoporowate kochają olej lniany, który jest najbardziej tłustym ze wszystkich mi znanych olei. Dyscyplinuje je, nawilżam dociąża co wpływa na podkreślenie skrętu i minimalizowanie puszenia. Włosy delikatne, cienkie i gładkie za to znacznie bardziej polubią olej kokosowy. Ciało i twarz też można pielęgnować w ten sposób. Jest to trend, który szczególnie upodobały sobie minimalistki. Mając jeden olej jak chociażby lniany czy kokosowy możemy załatwić nim całą pielęgnację a także demakijaż.


Tradycyjnie gdy myślimy o olejach to przede wszystkim o wykorzystaniu ich w kuchni do smażenia, dressingu do sałatek itp. Pamiętajmy, że znaczna cześć witamin rozpuszcza się w tłuszczach dlatego należy przyjmować je podczas posiłków. Jeśli do sałaty nie dodamy odrobiny oliwy czy innego oleju stracimy to co w niej najlepsze po za smakiem. Witaminy nie trafią do naszego organizmu.  Szkoda je marnować dlatego nawet osoby liczące kalorie nie powinny rezygnować ze zdrowych tłuszczy. Zdrowych więc jakich? Takich, które nie są poddawane chemicznym procesom oczyszczania lub rafinowania. Oleje tłoczone na zimno są bogatym źródłem kwasów omega-3, omega-6 oraz omega-9, które obniżają m.in. zły cholesterol.
Jak wiedziecie zamówiłam całkiem sporo różnych olei na Niwki.pl. Wybrałam małą, rodzinną olejarnę z tradycjami. Właściwie to manufaktura, w której tłoczone są regularnie małe ilości, tak aby oleje zawsze były świeże. Oleje dostępne są w różnych pojemnościach. Dziś opowiem Wam bliżej tylko o swoich ulubieńcach, o których wspomniałam już we wstępie. 
Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) to olej roślinny otrzymywany poprzez tłoczenie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. To jeden z popularniejszych olei uważany za bardzo zdrowy i smaczny. Ja uwielbiam smarować nim chleb, używać do smażenia i gotowania. Idealnie nadaje się do ciast i deserów. Rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych. Wysoka jakość, brak oczyszczania (rafinowania)  sprawia, że zachował swój naturalny zapach. Olej kokosowy możemy określić mianem naturalnego antybiotyku nie naruszającego flory bakteryjnej organizmu. Olej kokosowy sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga regulację metabolizmu, poprawia wydolność. Możemy używać go także do pielęgnacji ciała. Jest uniwersalnym kosmetykiemKwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym głęboko penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym. Dodatkowo chroni skórę przed słońcem, gdyż wykazuje to samo działanie, co krem z filtrem SPF 10. Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy.
Olej lniany powstaje w drodze tłoczenia na zimno nasion lnu. Proces produkcji polega na mechanicznym wyciskaniu oleju w niewysokiej temperaturze, dzięki czemu jego składniki zachowują swoje naturalne właściwości. Jest to olej z pierwszego tłoczenia, tzn. że nasiona lnu wykorzystuje się tylko raz a pozostałości procesu tłoczenia stanowią paszę dla zwierząt. Olej lniany jest moim ulubionym olejem. Po pierwsze to właśnie on zawsze skutecznie obniża mój zły cholesterol. Jest przebogatym źródłem cennych liganów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 (około 60%), Omega-6 i Omega-9. Olej ten polecany jest szczególnie w profilaktyce chorób układu krążenia zmniejsza ryzyko nadciśnienia, chorób serca, miażdżycy. Niski poziom DHA wiąże się z utratą pamięci, wahaniami nastoju, problemami ze wzrokiem i schorzeniami neurologicznymi. Dlatego spożycie oleju lnianego jest stosowane jako środek przy spowalnianiu procesów w chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Zastosowań i właściwości oleju lnianego jest tak wiele, że na ten temat powstały książki. Nie dam rady nawet w skrócie tu wszystkiego wymienić. Polecam zainteresować się dietą dr Johann’ego Budwig’a. Na pewno słyszeliście to nazwisko. Dorosły człowiek powinien spożywać od 2 do 6 łyżek oleju lnianego dziennie. Termin przydatności do spożycia jest krótki, to ok 3 miesiące. Dlatego warto zaopatrzyć się w mniejsze pojemności. Ja wybrałam wielką butlę ponieważ idealnie sprawdza się także w pielęgnacji moich zniszczonych, wysokoporowatych włosów. Bardzo polecam. 
Pamiętajcie aby wybierać oleje tłoczone ‘na zimno’, nierafinowane. Gwarantuje to ich najlepszą jakość. Oleje nie tracą przy obróbce swoich naturalnych właściwości. Zachowujące wspaniałe walory zarówno smakowe, odżywcze, zdrowotne jak i kosmetyczne. Najlepiej wybierać małe olejarnie, które nie produkują na masową skalę jak  Niwki.pl a ich produkty zawsze są świeże. 

ZOBACZ TAKŻE

69 komentarze

  1. Ja lubię olej z awokado i sezamowy ostatnio u mnie gości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również bardzo lubię olej lniany, wcześniej i kokosowy u mnie gościł, muszę wrócić do tych zdrowych olei, zaraz zerknę na stronę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja teraz używam tylko olei bogatych w kwasy omega, mam lepsze wyniki

      Usuń
  3. Teraz jest tyle olei do wyboru. I wszystkie mają różne właściwości ja jestm fanką jednak oleju słonecznikowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bez wątpienia najpopularniejszy. warto jednak nie sięgać po marketowy a świeży tłoczony na zimno

      Usuń
  4. Ja bardzo lubię olej lniany do włosów, olej kokosowy , jojoba i z pestek malin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są fantastyczne, na moich włosach też się super sprawdzają.

      Usuń
  5. Jedyny olej, jaki u mnie gości to kokosowy. Szczerze mówiąc, lnianego nigdy dotąd nie mialam. Tego typu produkty stosuję jedynie w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kokosowy uwielbiam to mój hit ale lniany jest smaczny do sałatek i właściwie do wszystkiego, polecam

      Usuń
  6. Nie używam olejów w pielęgnacji włosów bo one bardzo tego nie lubią. W pielęgnacji ciała to ja zaś nie lubię tłustego filmu na skórze. Olej mam jedynie w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że każde włosy lubią oleje a Ty nie trafiłaś na odpowiedni dla swoich

      Usuń
  7. Planuję kupić olej lniany do olejowania włosów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Olej lniany znam i czasami stosuję :). Kokosowy jedynie w pielęgnacji ciała, choć mam ochotę odkryć go także w kulinarnej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja ostatnio staram się zagłębić w te tematy kulinarne i diet :) bardzo ciekawy post :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja używam oleju lnianego, kokosowego i oliwy z oliwek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Już sam fakt, iż oleje te mają dość krótki termin przydatności świadczy o tym, że nie ma tu żadnej chemii. Lubię używać olejów do sałatek i mięs. Czy do oleolejowania włosów to póki co nigdy takowego zabiegu nie wykonywałam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja najczęściej wybieram nasz rodzimy olej rzepakowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten z marketów jest pozbawiony wszystkiego co najbardziej wartościowe niestety

      Usuń
  13. Ja najczesciej do smazenia wybieram jednak rzepakowy, a ostatnio odkrylam olej z Avocado idealny do salatek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kiedyś wypróbuję, do sałatek daję czasami samo warzywo, które jest bardzo oleiste :)

      Usuń
  14. Nie znam tych oleji ale czasami stosuje a więc kolejny raz siegne po nie

    OdpowiedzUsuń
  15. U mnie non stop przewijają się jakieś oleje, tych nie znam, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  16. kokosowy mnie ciekawi, bo lubię tego typu oleje

    OdpowiedzUsuń
  17. Oleje maja bardzo wiele właściwości i są niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin. Jestem ciekawa wszystkich tych mniejszych, rzadko spotykanych.

    OdpowiedzUsuń
  18. Z chęcią przyjrzę się tym olejom! :) Najważniejsze jest nasze zdrowie.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię oleje i wiele stosuję, szczególnie w kuchni. Olej lniany traci swą moc jest trzymany jest w temperaturze pokojowej, dlatego ja kupuję wyłącznie w aptece i biorę go do styropianowego termosu. W domu trzymam w lodówce, tylko taki sposób gwarantuje, że jego dobro będzie mi oddane.Dlatego dziwię się, że olej lniany stoi na półkach w hipermarketach. Jeśli chodzi o włosy, stosuję oliwę z oliwek, a do sałatek często używam arachidowego, z pestek winogron, z pestek dyni (bardzo wskazany dla mężczyzn, leczy prostatę)sezamowego, z wiesiołka. Oleje są zdrowe i warto z nich korzystać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje wszystkie oleje po za kokosowym stoją w lodówce.

      Usuń
  20. ja używam li oleju kokosowego do smażenia:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam olej kokosowy, chętnie przejrzę ofertę i wybiorę coś dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. W mojej kuchni goszczą przeróżne oleje. Obecnie używam kokosowego, lnianego, konopnego i tego z czarnuszki. Ciekawi mnie natomiast olej z pestek dyni, bo nigdy go nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo wiele olei, których ja też jeszcze nie próbowałam

      Usuń
  23. W kuchni używam tylko i wyłącznie oleju rzepakowego, natomiast olej kokosowy fajnie się u mnie sprawdza w pielęgnacji włosów 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ciekawe, moja mama używa tylko oleju rzepakowego ja jednak wolę eksperymentować z różnymi, lepszymi jakościowo

      Usuń
  24. Bardzo istotny wpis. Wiele osób uważa, że tłuszcze to zło, a są tak na prawdę ważnym elementem naszej diety oczywiście o ile dobrze je wybieramy. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Na oleju kokosowym smażę naleśniki i maja zupełnie inny smak. Lepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, też używam do naleśników i nie tylko

      Usuń
  26. ja tez uwielbiam oleje i w pielęgnacji, i w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja najchętniej sięgam po olej lniany lub kokosowy

    OdpowiedzUsuń
  28. ja uwielbiam olej kokosowy jest genialny!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja lubie olej lniany i kokosowy. Ciagle gości w moim domu

    OdpowiedzUsuń
  30. miałam kiedyś olej kokosowy, a za lnianym nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja go uwielbiam, zarówno w kuchni jak i na włosach

      Usuń
  31. Taki zdrowy zestaw bym przygarnęła do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Olej kokosowy i olej lniany to oleje, które zawsze mam w kuchni i są non stop w użyciu u nas.

    OdpowiedzUsuń
  33. Oo właśnie takich olei mi trzeba, rzadko sięgam na sklepowe półki bo nigdy nie wiadomo co to jest a takie rodzime manufaktury są dobrym wyborem! Przejrzę ich ofertę i z pewnością się zaopatrzę w kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Myślę, że wszystkie bym chętnie używała ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Lubie olej kokosowy :) i ma wiele zastosowan

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam olej kokosowy <3 W połączeniu z węglem leczniczym robi super maseczkę :D
    Unpredictabble - klik ♥

    OdpowiedzUsuń
  37. używam tylko oleju kokosowego tak szczerze mówiąc. nie znam innych.

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam oleje do włosów. Teraz mam arganowy ;)

    OdpowiedzUsuń
  39. wszystkie oleje z chęcią bym użyła :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ciekawy post. Wybór odpowiedniego oleju to ważna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  41. U mnie w domu króluje olej kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja najczęściej sięgam po olej kokosowy :) Poza tym bardzo ciekawy post :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zamieszczony komentarz. Jeśli masz blog, na pewno do Ciebie zajrzę.