Pierwsze grillowanie :)

By kwietnia 19, 2018 ,

Cześć Kochani! W tym roku bardzo wcześnie wraz z Łukaszem rozpoczęliśmy sezon grillowy. Udało nam się 14 kwietnia pierwszy raz w tym roku spędzić miłe popołudnie oraz wieczór na zewnątrz przed domem konsumując pyszności, które przygotował mój chłopak. W naszym duecie to on lepiej gotuje i jest mistrzem grilla. Ja tylko nie przeszkadzam. Pogoda bardzo sprzyjała dzięki czemu długie godziny spędziliśmy na zewnątrz, na rozmowach i relaksie. Tym razem w menu szefa kuchni była karkówka, skrzydełka oraz filet. Łukasz zainspirował się przepisem Kamis na marynowane filety z kurczaka, dzięki czemu wyszły aromatyczne, soczyste i naprawdę bardzo pyszne. 
Podstawą pysznego dania jest dobry produkt i marynata oraz oczywiście włożone w serce. Najlepiej jeśli zostawimy zamarynowane mięso na całą noc w lodówce. Wtedy wszystkie smaki przejdą głęboko w mięso. Jeśli nie mamy tyle czasu tak jak było w naszym przypadku wystarczy tylko pół godziny i też jest dobrze. Łukasz zawsze wszystkie składniki dodaje na oko więc nie podam Wam dokładnych proporcji. 
W naszej marynacie znalazł się: Olej, sos sojowy, trochę ketchupu, przyprawa Meksykański Citrus & Juicy Grill Mates Kamis oraz Grill klasyczny (gruboziarnisty). Grillowanie piersi kurczaka trwało max 8-10 minut. Łukasz co jakiś czas go przewracał i kontrolował temperaturę. Tak przygotowany filet jest bardzo lekki a wręcz dietetyczny. Nie ma tłuszczu, szybko dochodzi na grillu, jest smaczny, kruchy i soczysty. Lekko pikantna mieszanka przypraw o świeżej, cytrusowej nucie z dodatkiem chili i kolendry nadała naszej potrawie fantastyczny aromat. Tak przyrządzone białe mięso warto podawać z sałatką. My mieliśmy dwie surówki oraz ogóreczki. Idealnie pasowałby tu także grillowany bakłażan ,po którego sięgniemy następnym razem.  Było pysznie. 
Teraz na pewno regularnie będziemy spędzać takie weekendy. Ja dużo pracuję jednak mam to szczęście, że mój chłopak świetnie sobie radzi w roli kucharza i zazwyczaj przyjeżdżam na gotowe. Jestem ciekawa jaki jest Wasz patent na smaczne dania z rusztu? Co najchętniej grillujecie? 

ZOBACZ TAKŻE

65 komentarze

  1. Uwielbiam czas grillowania, sama mam nadzieję, że w tę sobotę uda mi się go zorganizować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie już były nawet dwa grille :D w tym tygodniu kolejny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. też w tym roku wcześnie rozpoczęłam sezon grilowy:) , super ,że pogoda dopisuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyyyyychotka. My tez mamy juz pierwsze kidlbaski i karkowke z grilla za soba ale na zasadzie spontanu. Jutro jade na zakupy i bedzie bosko. Pogoda ma byc cudna. Po pracach pod domem nalezy sje dobry posilek i ja o to zadbam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno będzie pysznie, u nas to też był spontan

      Usuń
  5. O kurcze ależ to wszystko wygląda przepysznie! Muszę rodziców również namówić na pierwsze grillowanie :) U mnie standardowo, karkówka skrzydełka i kiełbaski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez karkówki się nie obędzie także u nas przy każdym grillowaniu :)

      Usuń
  6. Aż nabrałam ochoty na grilla :D

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też już był pierwszy grill;)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie tez otwarcie sezonu grillowego byla :D piekna pogoda to mozna nareszcie robic!

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie nie bylo jeszcze zadnego, ale grillowanie bardzo lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też mąż lepiej gotuje, a w tym roku był już grillowany filet i cukinia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż mi ślinka cieknie! :D Pycha... Pierwszy tegoroczny grill jeszcze przed nami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. My wczoraj mieliśmy pierwszego grila w sezonie i po takiej długiej przerwie to smakołam niesamowicie, jak jakieś wykwintne danie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. długo czekaliśmy więc teraz grillowanie podwójnie nas cieszy :)

      Usuń
  13. I stało się! Zrobiłam się głodna. Będziemy też musieli z mężem coś pomyśleć!

    OdpowiedzUsuń
  14. ja pierwsze grillowanie mam jeszcze przed sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja juz tez pierwsze grillowanie mam za sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam. My planujemy na sobotę. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja byłam już na działce i miałam w sumie grillować ale złapała nas burza. Ale bym zjadła takie doprawione mięsko.

    OdpowiedzUsuń
  18. My też jesteśmy już po pierwszym grilu :) i było smacznie podstawą dobrego jedzenie są dobre przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie jeszcze sezon się nie zaczął, ale ja też się ograniczam do roli "nie przeszkadzać", ewentualnie dodatki, sosy i surówki są na mojej głowie :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja w niedzielę jadłam pierwszego w tym roku grilla. Brakowało mi tego 👌🏻 Wszystko u Ciebie wyglądało apetycznie 😍❤️

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeszcze w tym roku nie miałam okazji grillować, ale teraz narobiłaś mi takiej ochoty, ze może w weekend namówię moją rodzinkę :P Oby tylko była piękna słoneczna pogoda :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ja juz grillowalam , nawet chyba ze 4 razy ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja już miałam dwa grille ale używam tylko ziół jako przypraw bez mieszanek :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Same pysznosci ;D u nas pierwszy grill byl w lutym 😂

    OdpowiedzUsuń
  25. Uwielbiam grill i smakołyki na nim przyrządzane. Bakłażana z grila nie jadłam ale musze spróbować

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie jestem wielkim fanem grillów, ale już jest to najbardziej lubię szaszłyki z kurczaka, papryki, cukinii i cebuli ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Raczej nie jestem miłośniczką grilla, ale pewnie i tak niedługo jakiś zrobimy.

    OdpowiedzUsuń
  28. OOo nie! Jakie pyszności :D Uwielbiam grillować :D A w szczególności jedzonko z grilla zjadać :D:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez, u mnie mistrzem grilla jest mój chłopak, a ja konsumuję :)

      Usuń
  29. Ale mi smaka narobiłaś!! Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  30. Ale mi narobiłaś smaka na takie mięsko z grilla. My zawsze staramy się marynowac dzień wczesniej ale różnie to wychodzi. W każdym razie bez takich przypraw ani rusz :)

    OdpowiedzUsuń
  31. A mi tak się chce mięska z grilla. Ostatnio czułam, że ktoś w okolicy robi grilla i tak pozazdrościłam, że już myślę gdzie, kiedy i z kim wykombinować jakiegoś grilla albo ognisko;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ognisko ma swój klimat :) najlepsze są spontany :)

      Usuń
  32. Mimo, że od kilku dni spędzam czas przed domem, to jeszcze nie grillowaliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  33. U mnie sezon grillowy jeszcze się nie rozpoczął. Czas to nadrobić:) Dobrze przyprawione mięsko to podstawa. Ja poza kurczakiem szczególnie lubię grillowane pieczarki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo też musimy zaopatrzyć się w pieczarki :)

      Usuń
  34. Aż bym zjadła kiełbaski z grilla ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. U mnie także sezon grillowy już się rozpoczął :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Najbardziej ze wszystkich mięs lubię właśnie filet z kurczaka :) Odpowiednio przyprawiony jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja już miałam 3 grille - mamy grill gazowego, więc u nas odpalenie go to minuta roboty. Dlatego jeżeli nie chce nam się gotować, to na szybko robimy grilla. Przyprawy Kamisa są z nami od lat :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Mniam! Ale pyszności! U mnie sezon grillowy rozpocznie się pewnie za tydzień. Bardzo lubię przyprawy Kamis i używam ich nie tylko do grillowania :)

    OdpowiedzUsuń
  39. U mnie grillowy sezon jeszcze się nie rozpoczął. Ja nie jadam mięsa, więc grilluję warzywa w różnych konfiguracjach ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. W tym roku grille przydałyby się raczej właśnie "dietetyczne" dla mnie do tego warzywka lekko grillowane na tacy lub w folii :)

    OdpowiedzUsuń
  41. My nie mamy grilla, poza tym jemy bardzo chudo i zdrowo. Taka kuchnia to nie nasza bajka.

    OdpowiedzUsuń
  42. I ja już mam pierwsze grillowanie za sobą! Uwielbiam :D co jakiś czas trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Ja najchętniej grilluję karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Ja najbardziej lubię szaszłyki z kurczaka i warzyw. Podstawą dobrej uczty grillowej jest oczywiście doba przyprawa - marynata! Znam przyprawy od Kamis i jest częstym gościem w mojej kuchni:) i przy spotkaniach grillowych:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Ale to wszystko smakowicie wygląda. Ja najbardziej lubię udka z grila. Sama je przyprawiam i również robię to ma oko.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zamieszczony komentarz. Jeśli masz blog, na pewno do Ciebie zajrzę.